Hva bør jeg ha med i sekken på tur i skog og mark?

Det du har med i sekken er det du trenger for å klare deg et døgn ute i skogen. Oppå alle tingene kommer en bunke ferdigheter som man kan lære seg. Å tilegne seg utstyret og ferdighetene er hva jeg setter pris på fra tur til tur.

Publisert: 23.05.2016
Hva bør jeg ha med i sekken på tur i skog og mark?

Se video

Jeg har mye rart med meg på tur, men ikke alt er supernødvendig. Jeg kommer til å ramse opp alt jeg har med i en litt prioritert rekkefølge med litt forklaring på hver ting.

En stor og romslig sekk som er ok på ryggen. Hva slags type eller merke eller størrelse har jeg ikke så mye formening om, men det er ok å ha en som faktisk kan tåle å ha med alt du vil ha med. Jeg er 184 cm høy, så jeg kan ha 110 liters eller større uten problem. Damer må gå for en sekk laget for damer, som er bredere i hoftebeltet og kortere i ryggen.

En sovepose som tåler litt grader kaldere enn 0 grader celsius. Da slipper man å bli overrasket over at det faktisk kan bli minusgrader på vår og høst, og noen ganger på sommeren når man overnatter litt høyt oppe i fjell. Det man har oppi soveposen er lange underklær i ull og gode varme sokker. Man kan også putte på seg en balaklava/finnlandshette og sovemaske som man får på flyet for å sove bedre ute når det er midnattsol eller lignende.

Et liggeunderlag. På vår, sommer og høst holder det med vanlig skumgummi-underlag som har litt tykkelse, men jeg er litt tykk på midten så jeg har det bedre på noe oppblåsbart og tykt.

Et telt som ikke er større eller tyngre enn det som er strengt nødvendig. Er det en til to personer per telt trenger ikke teltet veie mer enn 2 kilo. Det er ikke noe vits i å bære et 6 kilos 4 manns telt når man skal ligge alene i skogen. Gå på Finn og let etter 1-2 manns telt på under 2 kilo. Jeg henger i hengekøye, og det er genialt for da slipper man kjip bakke og kjip partner i teltet.

Hvis man ikke skal satse 100% på brødskiver er det topp å ta med en primus. På sommeren kan man ha en primus som skrues rett på gassbeholderen. Vann i fra bekker og tjern bør kokes før bruk så det er flott å ha en kaffekjele for å koke vannet i. Vannet som er kokt kan helles på en metallflaske som man kan bruke til varmeflaske i soveposen, og metall smelter ikke som plast gjør hvis man heller 1oo graders vann oppi.

En kniv er jo gull. Jeg har med kniv, øks og sag, men jeg er jo ikke frisk. Kniv holder, og da finnes det superbillige Mora-kniver på Biltema. Man trenger ingen Rambokniv for å overleve ute.

Ellers er det å få med seg klær så man orker å være utendørs. Kjekt med en regnponcho eller regnjakke, da den kan brukes i regnvær og vindvær. Regntett er vindtett. En god genser er flott, og tørre sokker.

Det er jo mye av sjarmen å komme seg ut og se at man kan klare seg, og kanskje finne ut hva man selv liker å ha med. Det er derfor jeg går rundt med en monstersekk som jeg kan fylle med alt mulig rart. Etter jeg har vært på en tur tenker jeg igjennom hva jeg fikk bruk for, hva jeg kunne hatt bruk for og hva jeg ikke fikk bruk for.

Har du noen du kjenner som liker å gå turer i skogen? Da er det supert å henge seg på et par turer med den personen siden den personen sikkert kan redde deg hvis du har pakket helt skeivt.

Skogfar har egen side på Facebook, og der er det bare å henge seg på turer som blir satt opp eller tromme igang egne turer der du bor.